Meedogenloos

Na de traumatische gebeurtenissen in Lissabon keert advocate Kirsten Hartogs terug naar België. Ze raakt betrokken bij de zogenaamde ‘slaapwandelmoord’, waarbij de dertiger Nick Steverlinck wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin. Hij werd ‘s ochtends wakker naast haar bebloede lijk, maar beweert zich daar niets van te herinneren en vermoedt dat er iets is gebeurd tijdens het slaapwandelen.

Moordvrouwen

Als je aan iemand denkt die een misdaad pleegt, komt het beeld van een man onmiddellijk in je hoofd op. In onze gedachten zien we een dief, een overvaller, of zelfs een bloeddorstige en genadeloze moordenaar. Zelden denken we aan een vrouw. Onze gevangenissen zitten vol mannen, slechts vijf procent van de gedetineerden zijn vrouwen. Toch zijn er ook vrouwelijke misdadigers, er zijn er zelfs die moorden. Over hen gaat dit boek: plegers van passiemoorden, vrouwen die hun pasgeboren baby ombrengen of die moorden in koelen bloede.

In Moordvrouwen ontrafelen gerechtspsychiater prof. dr. Chris Dillen, advocaat Walter Damen en auteur Jan Willem Geerinck aan de hand van concrete cases het mysterie dat velen in de ban houdt: waarom en hoe moorden vrouwen?

Ik heb een mens vermoord

Drie moordenaars vertellen voor het eerst openhartig over hun daden, hun schuld en hun boete. Antoon wurgde zijn vriendin en begrijpt nog steeds niet waarom. Zijn verhaal is dat van een passionele moordenaar, voor, tijdens en na zijn assisenproces. Gustaaf zit al 37 jaar in de gevangenis en heeft ervoor gekozen om nooit meer vrij te komen. Eén hoop blijft bij hem overeind: niet ontmenselijkt worden. Meer te zijn dan ‘de vampier van Muizen’, zoals hij nog steeds wordt genoemd. Brûsk is nu 29 en na 10 jaar gevangenis onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld. Hij heeft een roofmoord voor een paar tienduizenden frank op zijn geweten.
Ik heb een mens vermoord wil de lezer doen nadenken over grote misstappen, strafuitvoering en vooral menselijkheid.

Wij kregen levenslang

Het voelt zo verkeerd dat de dader over enkele jaren vrij zal rondlopen, terwijl ik altijd de gevolgen zal blijven dragen. Ik kreeg levenslang, niet hij.’ Slachtoffers van misdrijven voelen zich vaak mis begrepen, in de kou gezet, aan hun lot overgelaten. Ze hebben soms de indruk dat justitie er vooral voor de dader is, en niet voor het slachtoffer. Dat er wel recht is, maar geen gerechtigheid.
Slachtoffers willen gehoord en vooral begrepen worden. In dit boek doen ze hun verhaal: nabestaanden van een moord, een slachtoffer van een gewapende overval, een vrouw die jarenlang door haar partner werd mishandeld, een werknemer die ten onrechte van een diefstal werd beschuldigd, het slachtoffer van een ‘banale’ vechtpartij.

Dagboek van een gerechtspsychiater

Hoe denkt en handelt een psychopaat? Wat gaat er door het hoofd van een pyromaan? Waarom gaan mensen van wie men dat het minst verwacht, ineens door het lint? Vanaf wanneer kunnen we een mens ‘gek’ verklaren? Of zijn we allemaal een beetje gestoord? En wanneer is zo’n ‘krankzinnige’ weer klaar voor de maatschappij? Hoe wordt dit getest en is een behandeling mogelijk? Het zijn vragen die een gerechtspsychiater elke dag moet beantwoorden, terwijl hij voortdurend op zijn hoede moet zijn om niet misleid te worden.Is de beschuldigde ontoerekeningsvatbaar, ja of nee?Hoe groot is de kans dat hij vervalt?Een zwart-witantwoord is zelden mogelijk, maar dat is precies wat Justitie toch verwacht. Dagboek van een gerechtspsychiater geeft je de unieke kans om mee te wandelen in de praktijk van een forensisch psychiater.Gerechtspsychiater en prof. dr. Chris Dillen, advocaat Walter Damen en auteur Jan Willem Geerinck gaan samen op zoek naar de waarheid achter het menselijk brein en het menselijke in elke monster.

Dagboek van een wetsdokter

Bestaat de perfecte misdaad? Hoe verloopt een sporenonderzoek? Wat is het belang van een onmiddellijke afstapping en het ‘beveiligen’ van de plaats van de feiten? Wat zijn de verschillende soorten schotwonden? Hoe reconstrueer je een steekpartij? Hoe kan je zien of iemand nog leefde bij verdrinking of verbranding…
Dit boek neemt je mee in de fascinerende wereld van een wetsdokter. Een hele week wordt een wetsdokter gevolgd in zijn intensieve maar bijzonder belangrijke zoektocht naar de waarheid achter een verdacht overlijden. De lezer zal verbaasd zijn over hoe ver onze wetenschap gevorderd is en hoe het kleinste detail tot een definitieve opheldering kan leiden.

Moord op de boekenbeurs

Walter Damen en auteur Jan Willem Geerinck nemen jullie mee in een bloedstollend verhaal van een onbekende die het op de levens van sterrenkoks gemunt heeft. Het verhaal begint op de openingsavond van de Boekenbeurs: niemand minder dan Jeroen Meus wordt dood aangetroffen! Al gauw blijkt dat de dader via twitter vage hints geeft over zijn motieven en zijn volgende slachtoffers. Een kat-en-muis-spel is begonnen. Voor speurder Kris wordt dit meteen zijn eerste belangrijke moordonderzoek. 
Deze debuutthriller neemt u mee in de harde realiteit van het politiewerk, met veel oog voor onderzoekstechnieken en een correcte juridische context. De chef-koks gaven toestemming om als figuranten in dit verhaal mee te spelen.

Dreigingsniveau 4

Als strafpleiter staat Walter Damen terroristen bij. De kritiek die dat opwekt, inspireerde hem tot het samenstellen van dit boek.

Gelden in de strijd tegen terreur de oorlogswetten? Of is het een strijd tegen criminaliteit die gevoerd moet worden binnen de rechtsstaat? Het bestrijden van terreur begint in elk geval met het ontleden en begrijpen van de aard van de dreiging en van het gedrag van de terroristen. In deze essaybundel verzamelde Walter Damen acht opiniemakers die de terreurdreiging en de aanslagen van de jongste jaren bekijken vanuit hun vakgebied.

Hoever kunnen we gaan in die strijd tegen terreur? Is ons strafrecht daarop voorzien en waar blijven we met de mensenrechten? Is Europa een bondgenoot of een blok aan het been? Schuilt er een terrorist in elk van ons, of maakt het systeem de terrorist? En wat zegt de Koran nu echt over het plegen van geweld tegen ongelovigen? In Dreigingsniveau 4 worden nieuwe inzichten aangereikt die de dagelijkse actualiteit  verhelderen en het maatschappelijk debat kunnen voeden.

Rusteloos

Rusteloos is het eerste deel van een trilogie, geschreven door Walter Damen en auteur Hilde Vandermeeren.

Kirsten is een jonge strafpleitster die voor een gerenommeerd advocatenkantoor in Lissabon werkt. Wanneer de dochter van een Portugese partijvoorzitter vermist wordt, krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Ze verdedigt een Vlaamse projectontwikkelaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze verdwijning. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is enorm. Haar cliënt houdt zijn onschuld vol, maar is hij te vertrouwen? Een onderzoeksjournalist ontdekt feiten die een nieuw licht werpen op de zaak. Sommigen hebben er alles voor over om de waarheid te verbergen. Zelfs moord. Er staat veel op het spel. Wie wint en wie verliest?

Al deze boeken zijn uitgegeven door Van Halewyck

*Moord op de boekenbeurs: uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts